www.apartmentsbaska.com.hr
 
Hrvatski
English
Deutsch
Italiano
 
Apartmani Marietto
 
 
 
 
     
 
     
 

Zemljopisni podaci – položaj, klima, flora i fauna

 
     
 
Otok se nalazi na središnjoj 45. paraleli sjeverne zemljopisne širine. Ta točka pada u njegov južni dio i Bašćanska Draga. Zapadni rub otočića Košljuna dotiče meridijan od 14° 37' zapadne zemljopisne dužine koje presijeca otok Krk na dva podjednaka dijela. Svojim najsjevernijim dijelom otok se najviše približio kopnu kod svjetionika Vošćica, na svega 600 metara.

Površinom od oko 410 km2 najveći je hrvatski otok – veći je npr. od Paga i Raba zajedno ili pak Lošinja i Paga zajedno. Njegova površina zbir je površina sljedećih jadranskih otoka: Ugljana, Pašmana, Kornata, Šolte, Mljeta i Visa. Otok nadmorskom visinom svojih vrhova, spada među visoke jadranske otoke – najviši vrh je Obzova, visok 569 m i peti je po visini vrh na našim otocima.

Različite su obale otoka Krka. Ona prema Velebitskom kanalu vrlo je strma, ogoljela, slabo razvedena iako ima nekoliko izuzetnih uvala kao što su uvala Soline i Šilo, uvale oko Vrbnike i uvala Mala Luka, koje su rijetko naseljene. Najveća mjesta su Vrbnik i Šilo. Zapadna obala vrlo je razvedena s mnogobrojnim privlačnim plažama i plažicama, dražicama i uvalicama. Zbog toga je zapadna obala pogodnija za razvoj privrede, naročito pomorstva, ribarstva te turizma. Tu su smještena i najveća i najrazvijenija naselja na otoku: Baška, Punat, Krk, Malinska, Njivice i Omišalj. To su klimatski najzaštićeniji dijelovi otoka Krka, za razliku od istočnog dijela gdje često pušu sjeverni vjetrovi, naročito bura koja zna iznenaditi mnoge neoprezne nautičare.


 
     
 

Krk - jučer i danas

 
     
 
Naš najveći otok nastanjen je od pradavnih vremena, od starijeg kamenog doba što seže do 10.000 godina pr.n.e. Na žalost iz tog vremena ima malo ostataka i oni se čuvaju u Vrbniku i samostanskoj zbirci na Košljunu. Postoje dokazi o prisutnosti Japoda i Liburna, na ovim područjima poznatih pomoraca koji su plovili na laganim brodovima izrađenim od borovine. Bor je simbol života i smrti, pa valja spomenuti i njihove nadgrobne spomenike, cypus liburnicus, što se i danas čuvaju u krčkom lapidariju.  O Liburnima ima najviše dokaza u gradu Krku, iako njegovi temelji još nisu dovoljno istraženi. Liburne u IV st. pr.n.e. dijelom potiskuju Kelti, a njigova dominacija završava dolaskom Rimljana na samom početku prvog tisućljeća n.e. Osim grada Krka, koji je još prije dolaska Rimljana bio opasan zidinama, na Krku se spominje i grad Fulfinum.

Autor teksta: Franjo Matejčić
 
     
 
     
     
 
 
     
 

Kulturni i zabavn život

 
     
 
Osim odmaranja, boravak na otoku mnogim gostima ostaje u sjećanju i po nekom doživljaju kulturnog ili zabavnog karaktera. Glavni kulturni događaj na otoku je Krčko kulturno ljeto čije se priredbe s renomiranim umjetnicima, odvijaju najčešeć u povijesnim ambijentima koji se koriste kao prirodne pozornice. Izuzetno je i folklorno bogatstvo otoka Krka, živopisna ženska narodna nošnja, karakteristično glazbalo sopile.
 
     
 

Narodni običaji i pučke fešte

 
     
 
U pojedinim mjestima otoka i danas se čuvaju običaji stari stoljećima. To su prave pučke fešte što se održavaju uglavnom od proljeća do jeseni. Po tome prednjači vrijeme karnevala odnosno maškara. Sve su one mahom vezane uz neke crkvene blagdane odnosno gotovo uvijek uz zaštitnike pojedinih mjesta.
 
     

 
     
 
     
Apartmani Marietto - Baška, otok Krk, S. Radića 13, 51523 Baška
Tel: +385 51 856 492, E- Mail: mariosuperina.bs@gmail.com
Web stranica: www.apartmentsbaska.com.hr

Copyright © by Apartmani Marietto 2009.,Sva prava pridržana.
Web design & hosting by Domino